e
sv

10. Ay Bebek Gelişimi

76 Okunma
10. Ay Bebek Gelişimi
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğinizin büyümesi demek, sizin daha fazla yük taşıyacak olmanız demek. Bu durum kaslarınızın gerilme riskini arttırabilir. Tedbirli olmanız ağrı ve hasar riskini azaltmanızı sağlar.

Bebeğinizi tutarken aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirsiniz:

* Bebeğinizi kaldırırken gücünüzü bacaklarınızdan alın. Belinizi bükmek yerine bacaklarınızı bükün.
* Bebeğinizi otururken tuttuyorsanız dik ve rahat oturun. Rahat ve destekleyici bir sandalye seçmeye dikkat edin. Gerektiğinde fazladan yastık kullanarak belinizi destekleyin.
* Bebeğinizi yolda ya da hareket ederken taşımak istiyorsanız, iyi bir taşıma kayışı veya çantası temin edin. Bebekler için tasarlanmış özel çantalar boyun, bel ve sırtınıza yüklenmeden bebeğinizi taşımanızı sağlar.
* Bilek ağrısını önlemek için, devamlı olarak bebeğinizi tuttuğunuz ve yedirdiğiniz kolu değiştirin. Bileğiniz hassassa bileğinizi destekleyin.
* Günlük gerilme ve güçlendirme hareketleri yaparak sırt kaslarınızı geliştirin.
* Bir şekilde kendinizi zorladıysanız, sıcak bir banyo ya da masaj sizi rahatlatabilir.

3 Adımda Uyku Apnesi

1. Uyku apnesi nedir?

Solunum sisteminin uyurken geçici olarak aniden durmasıdır. Doğru nefes almasını engelleyen her şey, bu durumun meydana gelmesine sebep olabilir.

Bebeklerde uyku apnesi belirtileri ise şunlardır;

Şişkin bademcikler ve lenf bezleri,
Sık sık hasta olmak,
Alerji,
İçe göçük çene,
Yarık damak veya yeterince gelişmemiş bir sinir sistemi.

Uyku apnesine, erken doğmuş, Down Sendromlu veya beyin felci geçirmiş bebeklerde daha sık rastlanabilir.

2. Bebeğimde uyku apnesi olup olmadığını nasıl anlarım?

Uyku apnesi olan bebekler uyku sırasında daha sesli horlar, nefes alırken zorlanırlar veya öksürürler. Soluk soluğa kalırlar veya iki nefesleri arasında uzun aralar olur. Yorgun görünürler. Sıkça terlerler. Fakat horlamak tek başına bir problem belirtisi değildir.

3. Bebeğimde uyku apnesi varsa ne yapmalıyım?

Öncelikle bebeğinizin doktoruna danışın. Doktorunuz gerekirse sizi uyku uzmanına veya kulak, burun, boğaz doktoruna yönlendirecektir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi kalp; öğrenme ve bilişsel sorunlara neden olabilir. Bu yüzden doktorunuz gece boyu uyku testi yapılmasını önerebilir.

İlk Adımlara Az Kaldı

Bebeğiniz artık tek başına oturabiliyor ve hatta belki tutunarak yürüyebiliyor. Bağımsızlığa doğru ilk adımlarını atmak üzere. Çoğu bebek ilk adımlarını 12. ay civarında atar, fakat bazıları daha erken başlayabilir. Her bebeğin gelişim süreci kendisine özgüdür. Bebeğinizin 10. ayında adım atmaya başlamaması herhangi bir gelişimsel probleme işaret etmez. Bazı bebekler ilk adımlarını 18. aylarında atabilirler.
Sizin Aileniz, Sizin Ritüelleriniz

Çiftler aile kurarken ritüellerini ve geleneklerini kendileri yaratırlar. Bebeğiniz tam olarak anlamasa da gelenekleri korumanız onun güvende hissetmesini sağlar; aile ve birlik olma algısı yaratır.

Kendinizin ya da eşinizin ailesinin ritüellerini ya da geleneklerini seçmek zorunda değilsiniz. Seçmek yerine yenilerini oluşturabilir ya da varolanları kişiselleştirebilirsiniz. Bunlar; yatmadan önce kitap okumak veya yürüyüşler yapmak gibi küçük ritüeller veya özel günler ya da bayramlar esnasında yapılan ritüeller olabilir.

Bebeğinizin gelişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

3 Adımda Böcek Isırığı ve Sokması

1. Bebeğimi böcek soktuysa ne yapmalıyım?

Bebeğinizin böceğin zehirine karşı alerjisi yoksa bir sağlık sorununa sebep olmayabilir. Bebeğinizi böcek sokarsa aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz ancak öncelikle doktorunuzu aramanızı öneririz.

Bölgeyi sabun ve su ile temizleyiniz,
Acıyı 15 dakika buz tutarak rahatlatın veya rahatlatıcı krem sürün. Bebeğinizin doktoruna danışmadan ağrı kesici vermeyin.
Bebeğiniz ateşlenir, kusar veya şişlik 24 saat içerisinde büyürse, doktorunuzu arayın. Ayrıca ısırığın etrafındaki bölgede artan bir kızarıklık, acı ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri görürseniz yine hemen doktorunuzu arayın.

2. Bebeğimin alerjik olduğunu nasıl anlarım?

Bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon meydana gelmeden önce alerjisi olup olmadığını anlamanız pek mümkün değildir. Ancak bebeğinizde alerji görülme ihtimalini değerlendirebilirsiniz. Eğer ebeveynlerinde alerji varsa bebeğinizde alerji görülme ihtimali %70’tir. Bu, siz ebeveynlerinde görülen alerji türünün bebeğinizde de ortaya çıkacağını göstermez. Bebeğinizin vücudunda alerji oluşma ihtimalini belirtir. Eğer bebeğiniz bu risk grubunda ise bağışıklığını güçlendirerek bebeğinizde alerji görülme ihtimalini düşürebilirsiniz. Bunun için bebeğinize eczacınızın ya da doktorunuzun tavsiye edebileceği etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik bileşenler içeren gıdalar içirebilirsiniz.

Eğer bebeğinizin alerjisi varsa:

Nefes almakta zorlanabilir hatta hırıldamaya başlayabilir,
İstifra edebilir,
Karnına kramp girebilir veya yüzü kızarabilir.
Sersemlemiş görünebilir ve dil, el ya da yüzü gibi vücudunun farklı bölgelerinde şişlikler oluşabilir.
Şaşkın ve uykulu görünüyorsa da anafilaksi (anaflaktik şok) geçirip geçirmediğinden emin olmak için hastaneye gitmenizde fayda bulunur.
Eğer bebeğinizin ciddi bir alerjik reaksiyon olan anaflaktik şok geçirdiğinden şüphelenirseniz ambulans çağırın ve yatmasını sağlayın. Sakinleştirin ve bir pike ile üstünü örtün.

3. Bebeğimi böcek ısırıklarından nasıl korurum?

Muhtemel böcek ısırıklarından korumak için bebeğinizi açık alanlardan uzak tutarak onun doğanın gücünden faydalanmasına engel olmayın. Bunun yerine bebeğinizin kıyafetine esansiyel yağlar ile böcekleri ve sinekleri uzaklaştıran etiketlerden yapıştırın. İnce, pamuklu ve uzun kollu giysiler giymesine özen gösterin. Bebeğinizle tüm günü ya da geceyi dışarıda geçirecekseniz de plajın ya da çadır kurduğunuz tesisin düzenli olarak ilaçlandığından emin olun.

Atma Huyuna Dikkat

Bebeğiniz büyüdükçe motor becerileri de gelişiyor. Bebeğiniz artık bir bardağı kavrayabilir ya da elleri ile yemek yiyebilir, hatta elinizi tutarak yürüyebilir. Keşif duygusu ile dolu olan bebeğiniz bir şeyi attığı zaman ne olacağını merak eder. Aynı durum vurma için de geçerlidir. Vurduğu ya da eşya attığı kişilerin tepkisini ölçmek için bu hareketi tekrarlayablir. Ayrıca bebeğiniz henüz konuşamadığı için açlık, yorgunluk gibi onu zorlayan durumları da eşyaları atarak ifade edebilir. Tüm bunlar bebeğinizin sağlıklı gelişiminin ve hayatı tanıma adımlarının birer parçasıdır Bebeğiniz doğalı 10 ay geçti ama uykusuzluk bitmedi. Bu pek çok ebeveynin karşılaştığı bir durumdur.

Hala uykusuzluk sorunu çekiyorsanız aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz:

Alarmınızı çok erken bir saate kurmayın, daha gerçekçi olun ve kendinize çok yüklenmeyin.
Uykusuz ve halsiz hissettiğiniz günler bir fincan kahve içebilirsiniz. Ama öğle saatinden sonra kafeinsiz içecekler tüketin. Çok kafein tüketirseniz, uyku sorunları yaşamaya devam edebilirsiniz. Detaylı ve dikkat gerektiren işlerinizi günün erken saatlerinde yapın.
Öğle saatlerinde 15-20 dakika uyumaya çalışın. Kısa bir yürüyüş yapmanız da enerjinize kavuşmanızı sağlayabilir. Eğer uzun bir toplantınız varsa, soğuk bir içecek ile kendinizi uyanık tutabilirsiniz. Açık bir camın yakınına oturmanız da yararlı olacaktır.
Eğer evdeyseniz, bebeğiniz uyuduğunda siz de dinlenin.

3 Adımda Antibiyotik

1. Doktor neden bebeğim her hasta olduğunda antibiyotik vermez?

Bebeğinin hızla iyileşmesini arzu eden ebeveynler antibiyotiği bir çözüm olarak görebilmektedir. Ancak antibiyotik sadece doktor tavsiyesi ile belirli hastalık durumlarında kullanılabilen bir ilaç türüdür. Şu durumlar göz önünde bulundurularak antibiyotik kullanımında ısrarcı olunmaması gerekir;

Antibiyotikler sadece bakterilere karşı faydalılar. Virüslere, üşütmeye ve birçok solunum hastalığına iyi gelmezler. Eğer bebeğinizin bakteri kaynaklı bir hastalığı yoksa, antibiyotikler yararlı olmaz.
Bebeğinize gereksiz yere antibiyotik verirseniz, bakterilerin direnci oluşabilir ve antibiyotiğe ihtiyacı olduğunda vücudu ilaca cevap vermeyebilir.

2. Bebeğimin iyileştiğini gördüğümde antibiyotik vermeyi kesebilir miyim?

Antibiyotik hızlı etki eden bir ilaç grubudur. Ancak bebeğinizin daha iyi hissetse bile ilaç kullanımını bırakmamanız gerekir. Tedavinin yarıda kesilmesi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Antibiyotiği doktorunuzun tavsiye ettiği dozajda ve belirtilen süre boyunca bebeğinize içirmeniz gerekir.

3. Bebeğim antibiyotiği kustuysa ne yapmalıyım?

Bebeğiniz ilacı alır almaz istifra ettiyse, yani ilacın çoğunu çıkartıysa, ancak doktorunuz tavsiye ettiği takdirde dozajı yenilemeniz uygun olacaktır. Fakat öncelikle istifra etmesinin nedenini anlamaya çalışmanız gerekir. Doktorunuzdan ilaçları nasıl daha rahat yutabileceğini sağlayacak öneriler isteyebilirsiniz. Bazı ilaçlar yemeğe karıştırılarak tatları güzelleştirilir.

Bazı ilaçlar ise şırınga ile verildiğinde daha rahat alınır.
Bebeğinizle Konuşarak Ona Sınırlar Koyun

Bebeğiniz artık basit talimatları anlıyor. Fakat hayır dediğinizde buna hala uymuyor olabilir. Bugün dediğinizi yarın unutsa da, doğru yanlış ve güvenli güvensiz gibi sınırları belirlemek için erken değil. Doğru bulmadığınız davranışlarını gördüğünüzüde bebeğinize sebebini açıklayarak hayır diyebilirsiniz.
İşiniz ve Bebeğinize Ayırdığınız Zamanı Dengelemek için Öneriler

İş yerinizdeki görevleriniz ile ebeveynlik sorumluluklarının kimi zaman karşı karşıya geldiğini hissettiğiniz zaman şu yöntemleri deneyerek rahatlayabilirsiniz;

Bebeğiniz için, çalışma saatlerini kısaltmanız veya biraz işten ayrılmanız gerekebilir. Bunun için iş yerinizin esnekliğini ve kaç gün gitmeme hakkınızın olduğunu araştırın.

Bebeğiniz hastalandığında, ona kendiniz bakmak isteyebilir veya doktor kontrollerini yardımcınızın takip etmesini isteyebilirsiniz. Doktor kontrolüne kendiniz gitmek istiyorsanız randevuyu öğle yemeği arası saatine denk getirebilirsiniz.
İşe gidemediğizde buna odaklanmak yerine, bu zamanı nasıl daha verimli kullanabileceğinizi düşünmeye çalışın.
İşe gidiyorsanız devamlı yapmanız gereken şeyler listesi tutup, geç çıkmak yerine işe erken gidebilirsiniz.
Bazı iş yerlerinde öğlen arasında çalışıp, daha erken çıkmak mümkün. Yöneticiniz ile iletişimde olarak bir düzen oturtabilirsiniz.

3 Adımda Mizaç

1. Mizaç nedir?

Mizaç, bebeğinizin etrafı, olaylar ve durumlar karşısında ne ve nasıl düşündüğü; nasıl tepki verdiğidir. Uyku ve yeme düzenleri, sosyalleşme, uyum sağlama ve sakinleşme alışkanlıkları gibi faktörlere bağlıdır.

Bazı bebekler cana yakındır. Bazıları ise hassas ve yeni durumlara karşı yavaş ve sıcaktır. Bazıları sağlam ve yüksek enerjilidir. Mizaç yalnızca genetik faktörlere bağlı değil, aynı zamanda çevresel etkenlerle de şekillenir.

2. Bebeğimin mizacını izleyerek kişiliğini hakkında tahmin yürütebilir miyim?

Bebeğinizin mizacı 3-4 aylıkken belirmeye başlar. 10. ayına ulaştığında kişiliği daha belirgin olmaya başlar.

Davranışlarını izleyerek bebeğinizin kişiliğini okumaya ve analiz etmeye çalışabilirsiniz. Fakat bebeğiniz geçici bir dış faktör yüzünden farklı davranıyor olabilir. Bebeğinizin henüz gelişmekte olduğunu göz ardı etmeyin ve kimi zorlayıcı davranışlarının ise ona destek vererek değişebileceğini unutmayın.

3. Bebeğimin mizacını değiştirmek için bir şey yapabilir miyim?

Bebeğinizin mizacına müdahale etmek istediğinizi hissediyorsanız (Mesela utangaç olması) yargılayıcı olmak yerine anlayışlı olmanızı öneririz.

Ne yalnızken ne de başkalarının yanında bebeğinizi etiketlemek, eleştirmek veya kendisinin ”kötü” olduğunu düşünmesine neden olmak kişiliğinin oluşma sürecini olumsuz etkiler. Bunun yerine, onu destekleyip güçlendirebilirsiniz.

Ama günün sonunda bebeğinizin doğal yatkınlıklarına müdahale edemeyeceğinizi kabul etmenizi; belli davranış biçimlerini de güçlendirebileceğinizi unutmayın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

10. Ay Bebek Gelişimi