Bebeğiniz artık sizi tanıyor. Hatta evde sürekli gördüğü kişileri seslerinden ayırt edebilecek ve sizi görünce kollarını sallayarak heyecanlanacaktır. Bebeğiniz bu ayla gözlerinin içine bakan veya onunla oyun oynayıp konuşan bir yabancıya da gülümseyecektir. Siz odaya girince sizi gözleriyle takip edecek, siz konuşurken size tepki verecektir. Duyduğu seslere tepki vermesi bebeğin gelişimi için önemlidir. 3. ay ile birlikte bebeğinizle daha fazla konuşarak, ona bol bol gülümseyerek ve sevginizi göstererek sağlıklı bir biçimde sosyalleşmesine yardımcı olmalısınız.
Bebeğiniz artık yavaş yavaş kendini ve çevresini tanımaya başlıyor. Bu nedenle bol bol ellerini inceleyecek, yakaladığı bir cismi elleriyle kavrayabilecek ve elinde sallayacaktır. Bir ayna yardımıyla kendini tanımasını sağlayabilirsiniz. Bu oldukça hoşuna gidecektir.
Artık “agu” benzeri bir takım sesler çıkaracak ve çığlık atacaktır. Yüzüstü yatarken ellerinin yardımı ile göğsünü havaya kaldırabilecektir. Ayrıca sırt üstü yatırıldığında başını kaldırabilecek ve bacaklarını uzatarak tekmeleme hareketi yapacaktır. Bu ayla birlikte bulunduğu yerde yuvarlanmaya başlayan bebeğinize dikkat etmeniz gerekir.
3 Aylık Bebeklerde Karşılaşabileceğiniz Problemler
Bebeğiniz artık 3 aylık. Bu süreçte birçok gelişme yaşandı. Ayrıca 3. aydan itibaren bebeğinizde farklılıklar gözlemleyebilirsiniz. Peki bunlar nedir?
Pişik genelde nemli bebek bezinin bebeğinizin bacağına değerek tahriş etmesinden kaynaklanır. Kirli bezin hemen değiştirilmemesi, bebeğin cildinde tahrişe neden olur ve bakteri oluşumuna sebebiyet verebilir.
Pişiğin en iyi ilacı, bebeğinizin bezini sık sık değiştirmek ve altını kuru tutmaktır. Doktorunuzun önerdiği bir pişik kremi kullanmanız ve bebeğinizin altını ılık su ile temizlemeniz önerilir. İsterseniz bebeğinizin altını bebeğe özel bir sabun kullanarak yıkayabilir ya da pamukla nazikçe silebilirsiniz. Ama yıkadıktan sonra bebeğinizi iyice kuruladığınıza emin olmalısınız. Dilerseniz de bebeğinize bir süre bez bağlamayabilirsiniz. Pişik kötüleşir, birkaç günden daha fazla sürer ya da yaralar oluşursa doktorunuzu aramanızı öneririz.
Bezden kaynaklanan tahrişi önlemek için en iyi yol, bebeğinizi kuru, temiz ve serin tutmaktır. Bezleri fazla sıkı bağlamamaya özen gösterin ve cildinin hava almasını sağlayacak boşlukların olmasına da dikkat edin. Eğer emziriyorsanız devam edin. Çünkü anne sütü bebeğin dışkısının pH değerini etkiler. Bu yüzden anne sütü tüketen bebeklerde pişik daha seyrek görülür.
Pamukçuk, bir mantar enfeksiyonudur ve ağızda belirir. Eğer bebeğinizin ağzında kolayca silinemeyen beyaz noktalar görüyorsanız, hastalığın belirtisi olabilir. Çünkü bu mantar sıcak, ıslak ve tatlı bölgelerde büyür. Eğer emziriyorsanız, meme uçlarınıza bulaşıp kuruluk ve tahrişe neden olabilir. Mantar aynı zamanda bebeğinizin sindirim sisteminden dolaşıp dışkı ile çıkabilir. Bu da tahriş ve vajinal mantara neden olabilir.
Bu durumlarda bebeğinizin doktoru ile iletişime geçmeniz önerilir. Yüksek ihtimalle size ve bebeğinize antifungal ilaçlar verecektir. Geçmesi ise birkaç hafta sürebilir. Tedavi esnasında ellerinizi sıkça yıkayıp, bebeğinizin eşyalarını dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin.
3 aylık bebeklerin gelişimi, boy ve kilosu cinsiyetine göre değişmektedir. 3 aylık kız bebeklerde ortalama kilo 5400 gr. iken, erkek bebeklerde ortalama kilo 5900 gr.’dır. 3 aylık kız bebeklerde ortalama boy 58 cm iken, erkeklerde ortalama boy 60 cm’dir. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili dokturunuzdan destek/bilgi alabilirsiniz.
Doğum, hayat ve beden değiştiren bir deneyimdir. Kalçanız ve beliniz artık biraz daha geniş, göbeğiniz biraz daha yumuşak olabilir. Vücudunuzun eski haline yaklaşması için kendinize en az 9 ay tanıyın. Önemli olan bebeğiniz ve kendiniz için doğru beslenmeniz ve sağlıklı bir kiloda olmanızdır.
Eski formunuza sağlıklı bir şekilde dönebilmeniz için;
1. Emziriyorsanız, kısıtlayıcı bir diyet yapmanız sakıncalı olur. Egzersiz veya diyet yoluyla kilo kaybetmeye odaklanmak yerine, neyi nasıl yiyebileceğinizi düşünün. Daha ufak porsiyonlar tüketip, daha yavaş çiğneyin.
2. Bol su için. Yanınızda su bulundurun ve gün içerisinde sıkça tüketin. Hem emzirme süreciniz için faydalı hem de midenizi doldurmak ve açlık hissini gidermekte yardımcı olacaktır. Ayrıca sınırlı şekilde tüketmek koşuluyla bitki çayları da içebilirsiniz.
3. Daha iyi beslenin. Yanınızda düşük kalorili atıştırmalıklar bulundurun.
4. Egzersize başlayın ancak kendinizi zorlayacak egzersizler seçmemeye dikkat edin.
3. Ay Bebek Gelişimi
Yorum Yaz