e
sv

4. Ay Bebek Gelişimi

50 Okunma
4. Ay Bebek Gelişimi
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğim ne zaman konuşacak? sorusunun ilk cevaplarını yine bu ayda almaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz 4. ayında ‘ba-ba ya da da-da’ gibi sesler çıkarmaya, sizi taklit etmeye ve konuşma yolunda ilk adımlarını atmaya başlayabilir.

Bebeğim ne zaman konuşacak? sorusunun ilk cevaplarını yine bu ayda almaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz 4. ayında ‘ba-ba ya da da-da’ gibi sesler çıkarmaya, sizi taklit etmeye ve konuşma yolunda ilk adımlarını atmaya başlayabilir.

İlk Heceler Gelmeye Başlıyor

Araştırmalar bebeğinizin 4. ayında ana dilini oluşturan temel sesleri algılayabildiğini ortaya koymaktadır.Yani bebeğiniz artık sizinle ve çevresiyle iletişim kurma yolunda ilerliyor. Ona kitap okuyarak ve farklı ortamlarda bulunmasını sağlayarak değişik sesleri duymasını sağlayabilirsiniz.

Anne İçin Egzersiz Zamanı

Doktorunuza danışarak hafif egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Bir geçiş aşaması olarak bebeğinizi bebek arabasına koyarak yürüyüş yapabilirsiniz. Bu bebeğinize de çevresini gözlemleme fırsatı sunacaktır. İlkbahar ya da yaz aylarında ise bebeğinizle çimlerde yoga yapabilirsiniz. Spor yapmak emzirme sürecini etkilemediği gibi annenin daha zinde kalmasını sağlar.

Yoğun çalışıyor ya da egzersiz için vakit bulamıyorsanız hayatınıza uyacak egzersiz imkânları bulabilirsiniz.

Eğer işe arabanızla gidiyorsanız, uzağa park edip işten önce kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Basit bir plan ya da program geliştirerek uygulamakta zorluk çekmeyeceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz.

3 Adımda Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu

1.Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Akut Otitis Media olarak da adlandırılan kulak enfeksiyonu, virüs veya bakterilerin bebeğinizin kulak zarının arkasında hapis kalmasıyla oluşur. Oluşan enfeksiyon şişme, ağrı ve ateşe sebep olabilir.

2. Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kulak enfeksiyonu belirtileri ise şunlardır;

  • İştah kaybı
  • Kulaklarını tutmaları
  • Ateş
  • Ani duygusal durum değişikliği
  • Kulak akıntısı
  • İshal

3. Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak enfeksiyonu tedavisi, doktorunuzun bebeğinizi muayenesi sonrası karar verebileceği bir durumdur. Bebeğinizin hızla iyileşmesi için antibiyotik kullanımında ısrarcı olunmaması gerekir. Antibiyotik kullanım kararını yalnızca doktorunuz verebilir. Ebeveyn olarak yapabileceğiniz en önemli şey bebeğinizin beslenmesinde bağışıklığı güçlendirici kaynakların bulunmasına özen göstermektir. Bebeğinizin bağırsak flora dengesinin korunması için antibiyotik kullanımı esnasında ve sonrasında bebeğinize, etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik bileşenler içeren besinler sunmalısınız. Eczacınızın ve doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinizin ayına uygun etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik bileşenler içeren bir besin kaynağına ulaşabilirsiniz.

Kulak İltihabını Önleme İpuçları

Bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek kulak iltihabına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin bağışıklığını destekleyen en etkili kaynak içeriğindeki prebiyotikler sayesinde anne sütüdür. Anne sütü yokluğu ya da eksikliğinde ise doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize içeriğinde etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotikler bulunan devam sütü içirebilirsiniz. Bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra bazı çevresel faktörlere de dikkat ederek bebeğinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz;

  • Bebeğinizi sigara dumanından uzak tutun, bağışıklık sistemine zarar verir.
  • Bebeğinizin aşılarını aksatmayın ve ihmal etmeyin.
  • Bebeğinize emzik kullandırmayı tercih etmeyin.

Ebeveyn Sorumluluklarını Paylaşın

Bebeğiniz artık dakikalarca elleri ve ayaklarıyla oynayabiliyor. Bir hareketi sürekli tekrarlamayı seviyor. Artık kendi kendini oyalayabiliyor. Eğer bebeğinize siz ebeveynleri bakıyorsanız, bebeğinizin ağlama sesiyle ayağa kalkmanız refleks haline gelmiş olabilir. Bebeğinizin gün içinde ihtiyaç duyduğu şeyler ile aynı anda ilgilenmek yerine iş bölümü yapın. Bu sayede hem anne hem de baba farklı zamanlarda dinlenme fırsatı yakalamış olur. Bebeğiniz anne sütü içiyorsa gün içerisinde sütü sağın ve babanın da beslenme zamanına katkıda bulunmasını sağlayın.

3 Adımda Bebeklerde Göz Nezlesi

1. Göz Nezlesi Nedir?

Göz Nezlesi gözün bir virüs, bakteri veya alerjen yüzünden iltihaplanmasıdır. Gözünün dışını kaplayan zarın enfekte olmasından kaynaklanır. Bir veya iki gözü birden etkileyebilen göz nezlesi belirtileri gözlerin kırmızı ve sulu görünmesi, çapaklı olmasıdır.

2. Bebeğimde Göz Nezlesi Belirtileri Varsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğinizin doktoru ya da bir göz hastalıkları uzmanına danışın. Doktorunuz tavsiye etmediği müddetçe antibiyotik damla ya da göz merhemi kullanmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve bebeğinizin gözüne peçete vb. herhangi bir şey sürmeyin.

Bebeğiniz Hayata Sizinle Birlikte Gülsün

Bebeğinizin en güçlü iletişim şekli hala; ağlamak. Fakat mizah anlayışı gelişmeye başlıyor. Oyunlarınıza gülerek yanıt vermeye başlıyor. Gülmesini oyunlar ve değişik yüz ifadeleri yaparak, değişik sesler çıkararak destekleyebilirsiniz.

Süt Pompası Zamanı

Süt pompası kullanımı çalışma hayatına geri dönecek olan anneler için kullanışlıdır. Bu sayede, bebeğin bakımını üstlenecek olan baba ya da bakıcı annenin yokluğunda bebeğe anne sütü verebilir.

Pratik Süt Pompası Kullanımı Önerileri

Süt pompası kullanımını kolaylaştıracak birkaç konu bulunur;

  • İlk denemelerinizi evde yapın. Böylelikle pompanızı kullanmayı tam anlamıyla öğrenmeden önce alıştırma yapmış olursunuz.
  • Birçok çalışan anne elektrikli çift pompa tercih ederek iki göğsü de aynı anda boşaltmayı tercih ediyor. Hayatınızı kolaylaştıracak pompa aksesuarları seçebilirsiniz. Mesela mikrodalga için uygun olan sterilize çantalar veya soğutucu süt çantaları.

Her gün tekrarladığınız bir pompa düzeni ayarlayın ve mümkünse 3 saat aralıklarla tekrarlayın. Bu sütünüzün devamlılığını sağlayacaktır.

3 Adımda  Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV)

1. RSV Nedir?

Çoğu bebeğin 2 yaşına kadar geçirmiş olduğu RSV, soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterir. Nadiren enfeksiyon, bronşiyolit veya zatürre gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

2. Bebeğimin RSV olduğunu nasıl anlarım?

Bebeğiniz önceleri hafif üşütme belirtileri gösterir. Fakat birkaç gün sonra öksürüğü ve solunumu kötüleşebilir. RSV belirtileri ise şunlardır;

  • Bebeğinizin burun deliklerini açması
  • Göğüs kafesini genişletmesi
  • Nefes alırken hırıltı
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Moraran dudaklar ve tırnaklar
  • İştah kaybı

3. RVS’den Şüpheleniyorsam Ne Yapmalıyım?

Öncelikle bebeğinizin doktoruna danışmalısınız. Bunun yanı sıra evde de dikkat etmeniz gereken konular bulunur.

  • Bebeğinizi sigara dumanından uzak tutun.
  • Bol sıvı tüketmesini sağlayarak daha rahat nefes almasına yardımcı olun.
  • Süt emerken nefes alması zorlaşacağı için beslenmek istemeyebilir.Solunumunu rahatlatmak için serum fizyolojik damlatma, nazal aspiratör kullanımı, buhar banyosu ve kafasını yüksekte tutmak gibi yöntemler deneyebilirsiniz.

Rutinler İyidir

Bebeğiniz için bir banyo ve uyku öncesi rutini oluşturabilirsiniz. Bu onu uykuya hazırlamaya yardımcı olacaktır ve ebeveynleri ile olan bağını kuvvenlendirecektir.

Bu rutini belli bir sıraya koymak iyi bir fikir olabilir. Mesela onu besleyebilir, banyo yaptırıp pijamalarını giydirebilir; bir hikâye okuyup, ninnisini söyledikten sonra yatağına yatırabilirsiniz.

Derin Bir Nefes Alın

 

Bebekler hayata yeni rutinler ve sorumluluklar dahil eder. Birçok ebeveyn bu rutinlere alışma sürecinde stres yaşayabilir. Stres altında, bunalmış ya da sinirli hissediyorsanız derin nefes almak, kendinize zaman ayırmak, arkadaşlarınızdan, ailenizden, kendi doktorunuzdan ve bebeğin doktorundan destek alın.

Stresle Başa Çıkma Yolları

Stresle başa çıkmak için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde olun.
  • Kendinize vakit ayırın. Haftada en az bir kere rahatlamak için gerçek bir mola verdiğinizden emin olun.
  • Sizi rahatlatacak kitaplar okuyun. Bebeğiniz uyurken başka bir dünyaya kaçmak için iyi olabilir.
  • Yoga ya da meditasyon yapın.

3 Adımda Sarsılmış Bebek Sendromu (SBS)

1.Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Bu sendrom bebeğin şiddetli ve kasıtlı bir şekilde sarsılmasıyla meydana gelir. Beyin, geçirdiği sarsılma ile kafatası içinde hareket eder ve bu da ciddi bir beyin zedelenmesine neden olabilir. Bebeklerin boyun kasları yeterince kuvvetli olmadığı için bebeklerde görülür.

Körlüğe, gözün zarar görmesine, gelişimsel sıkıntılara, nöbetlere, felce ve kalıcı beyin hasarına yol açabilir.

2. Bebeğimle oynadığımız oyunlar buna sebep olabilir mi?

Oyunun buna sebep olması için gerçekten sert bir oyun olması gerekir. Çocuklarınızla oynadığınız normal oyunlar; salıncak, zıplayan oturaklar ya da sert bir yol sürüşü buna sebep olmaz. Bu sendrom ancak, sarsılma bilinçli ve şiddet uygulama amaçlı yapıldıysa ortaya çıkar.

3. Bebeğimin Tehlikeli Bir Şekilde Sarsıldığından Şüpheleniyorsam Ne Yapmalıyım?

Sarsılmış bebeklerde uzun süreli ağlama, fazla uyuma, kusma, solunum zorluğu, hırçınlık yeme bozukluğu görülebilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

4. Ay Bebek Gelişimi