Eşinize bir randevu verin
Eşinizle önceden plan yapıp bir randevu ayarlayabilirsiniz. Bu randevunun illa dışarıda geçmesi gerekmiyor. Birbirinize evde de vakit ayırabilirsiniz. Baş başa romantik bir akşam yemeği yiyebilir, keyifli bir film izleyebilirsiniz.
Bebeğinizin ilk senesinde sık sık üşütmesi normaldir. Çünkü Onu buna neden olan virüslerden korumak neredeyse imkânsızdır. Hatta çocukların senede yaklaşık 8 kere soğuk algınlığı yaşadığı tahmin ediliyor. Virüsler hava ve fiziksel temas yoluyla ile yayılır. Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizinki kadar gelişmiş olmadığı için virüslere yenik düşebilir.
Şuan bebeğinizin elleri sürekli gözleri ve ağzıyla temas halinde. Bu durum virüslerin vücuduna girmesini kolaylaştırıyor. Bebeğinizin başka çocuklarla büyüyor ya da temas halindeyse, farklı virüslere maruz kalıyor olması normaldir.
Yaygın soğuk algınlığı semptomlarının arasında hapşırmak, gözlerinin sulanması, tıkalı burun, öksürmek ve düşük ateş yer alır. Bu semptomlar ortalama 1 hafta sürer.
Bebeğinizin burnunu minik bir şırınga yardımıyla boşaltabilir, hava nemlendiricisi kullanarak bebeğinizin burnundan daha rahat nefes alabilmesini sağlayabilirsiniz.
Bebekler burunlarından nefes aldığı için burun tıkanıklığı onları mutsuz eder. Özellikle beslenirken rahat nefes almaları gerekir. Bu yüzden burnu tıkalıyken onu minik lokmalar ve küçük porsiyonlarla beslemeniz gerekir.
Bebeğinizin yatak başucunu birkaç cm kaldırarak burnunun boşalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Fakat bunun için bir yastık kullanmamanız önerilir. Eğer yatak bu özelliği sağlayamıyorsa, bebeğinizin arabasının koltuğunu yarı dikey pozisyonda ayarlayabilir ve uyumasını sağlayabilirsiniz.
Lütfen bebeğinize doktorunuza danışmadan ilaç vermeyin. Çoğu soğuk algınlığı virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler fayda etmeyebilir.
Bebeğinizde aşağıda sayacağımız semptomlar varsa doktorunuzu aramanızı öneririz:
Tanımadığı insanlardan korkabilir
Bebeğinizin duygusal gelişiminde ilk büyük adımlardan biri ortaya çıkmak üzere; yabancı korkusu. Bebeğiniz yabancı insanlarla hatta tanıdık gelenlerle dahi temasa geçince huysuzlaşabilir, korkabilir.
Tanımadığı ya da yakın olmadığı insanların etrafında huzursuz olabilir, kucağa alındığında ağlayabilir. Böyle zamanlarda onlardan bebeğinize yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalarını rica edebilirsiniz.
Bu korku nedeniyle bebeğinizi tanımadığı insanlardan uzak tutmanız gerekmez. Ebeveynlerinden başka insanlar görmesi, onlarla iletişim kurması duygusal gelişimi için çok önemlidir. Sadece ilk zamanlar sizin sabır ve anlayışınıza ihtiyaç duyar.
Bağlarınızı güçlendirin
Hamileyken, bebeğinizin size bağlanıp bağlanmayacağı sizi endişelendirmiş olabilir. Şimdi ise bağınız o kadar güçlü ki yanına başka biri geldiğinde ağlamaya başlıyor. Hatta babası yaklaştığında bile…
Bu durumda size daha çok iş düşecek demektir. Bebeğinizin yabancılara alışması, sosyalleşmesi çok önemli bir adımdır. İyi ve güçlü bir bağ, düzenli günlük etkileşimle kurulabilir.
Eşinizin bez değiştirme, yıkanma, oyun gibi günlük rutinlere dâhil olmasını sağlayabilirsiniz. Eşiniz bebeğinizle vakit geçirirken biraz uzak durarak, tüm ilgisini babasına yöneltmesini sağlayabilirsiniz. Rutin bakım görevlerini paylaşabilirsiniz. Mesela akşamları bebeğinizi uykuya eşiniz yatırabilir. Bebeğinizi aileniz ve arkadaşlarınızla sık sık bir araya getirin. Bebeğiniz sizin kucağınızdayken bir başkası onunla oynayabilir, bebeğiniz rahatladıktan sonra da o kişinin bebeğinizi tutmasına izin verebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
“Bir bebek günde x kere kaka yapar” gibi spesifik bir sayı verilemez. Bu, bebeğinizin bağırsak hareketleri, ne yediği, ne kadar hareket ettiği, sindirim sisteminin ne kadar hızlı çalıştığıyla ilgili bir durumdur. Eğer bebeğinizin bağırsaklarında dışkı takılıp kaka yapmasını önlüyorsa, geciktiriyorsa ya da zorlaştırıyorsa kabızlık meydana gelir.
Bebeğinizin;
Dışkısı sert, kuru ve kanlıysa,
3 veya daha fazla gün geciktiyse,
Bağırsakları çalışırken rahatsız hissediyorsa, kabız olmuş olabilir.
Eğer bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa, kabız olma ihtimali daha düşüktür. Eğer dışkısı sert, kuru, kanlıysa veya acı çekiyorsa doktorunuzla konuşunuz. Eğer bu semptomların yanında başka semptomlar da beliriyorsa durum tıkalı bağırsaktan daha ciddi olabilir.
İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür.Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda mutlaka doktorunuza danışınız.
Eğer bebeğinize yulaf tarzı katı gıdalar veriyorsanız, bu da kabızlık nedeni olabilir. Hazırladığınız yiyeceklerine pürelenmiş meyveler veya sebzeler (Kayısı ya da erik gibi) ekleyerek yediklerini daha iyi sindirmesini sağlayabilirsiniz.
Kabızlığın bir başka nedeni de dehidrasyon olabilir. Bebeğinize daha fazla sıvı vererek bu sorunu çözebilirsiniz.
Bebeğinizi sırtüstü yatırıp bacaklarını pedal çeviriyormuş gibi hareket ettirin.
Karnını nazikçe ovun, sert bölgelere hafif baskı uygulayın.
Kakasını yaparken zorlanıyorsa, sıcak banyo yaptırarak kaslarının gevşemesini sağlayın.
Rektumunu için doktorunuzun önerdiği bir kayganlaştırıcı merhem kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz küçük objeleri izlemede ve hareket eden şeyleri takip etmede gittikçe daha iyi oluyor. Bu noktada, herhangi bir objenin sadece bir kısmını görüp tanıyabiliyor hatta görüş hizasında olmayan objeleri bile takip edebiliyor. Bu önümüzdeki aylarda oynamaya başlayacağınız saklambaç oyununun başlangıcı.
Doktorunuz bebeğinizin gelişim sürecini düzenli aralıklarla kontrol ederek kayıt eder. Ortalama verilerden uzaklaşan durumlar, bazı sorunların belirtileri olabilir. Bunun yanı sıra bebeğinizin büyüme yüzdeliğini hesaplayarak büyüme oranını, diğer bebeklerin ortalama büyüme oranı ile karşılaştırabilmeniz için de önemli bir veridir.
Doktorunuz bebeğinizin gelişim tablosunda belli bir yüzdelikten bahsedecek. Bu gelişim tablosu ülke çapında bebeklerin gelişimini karşılaştıran bir tablodur.
Her bebek kendi hızında gelişir ve büyür. Bebeğinizin genetik yapısı da bu süreci etkileyen bir başka unsurdur. Endişelenmeyin ve zamana bırakın.
Size anlatmak istediği şeyler var
Bebeğiniz artık dünyayı neredeyse sizin kadar iyi algılıyor. İletişim kurma yeteneği gittikçe gelişiyor; objelere ya da durumlara özel tepkiler vermeye başladı. Bu yaştaki bebekler genelde “ba, ma, ga” gibi geceleri sürekli tekrarlar. Bazı bebekler birkaç hece kullanarak daha karmaşık sesler çıkarır. Bebeğinizi bu yönde teşvik ederek kendini geliştirmesini sağlayabilirsiniz.
Kaliteli uyku uyuyun
Şu sıralar uykusuzluk sizin için bir yaşam konsepti haline gelmiş olabilir. Gündüz saatlerinde sürekli yorgun hissediyor olabilirsiniz.
Daha verimli dinlenmek ve uyuyabilmek için öneriler
Uyku ihtiyacınızı, gününüz rutinine ufak dokunuşlar yaparak sağlayabilirsiniz. Günlük işlerinizi basitleştirin ve sık sık mola verin. Yatağa erken girmeyi deneyin; eşinizden iş yükünüzün bir kısmını üstlenmesini rica edin. Uyku döngünüzü aynı saatlerde yatıp uyanmak üzere tekrar düzenleyin.
Doktorunuza danışarak size bitkisel sakinleştiriciler önermesini isteyebilirsiniz.
Yatak odanızı uyku için daha uygun hale getirebilirsiniz. Günün sorumluluklarına dair her şeyi uyku alanının dışında bırakmak, doğru yatak, ışık, ısı ve sessizlik gibi unsurları yeniden düzenleyerek daha kaliteli bir uyku çekebilirsiniz.
Uykudan önce dinlenirseniz, esas uykuya daha kolay geçer ve derin uyuyabilirsiniz. Düzenli egzersiz, kaliteli ve hafif besinlerle beslenmek de uyku kalitenizi artıracaktır.
Bebeğinizi kucağınıza alarak sizinle temas halinde olmasını sağlayın. Bu kendisini daha güvende hissettirecektir.
Onunla sürekli konuşarak dikkatini dağıtmayı deneyin.
Aşı esnasında bebeğinizi emzirebilir; besleyebilirsiniz. Bu süreçte bebeği emzirmenin onu rahatlattığı kanıtlanmıştır.
Bununla beraber genelde aşı olmak ebeveynler için daha travmatik bir durumdur; bebekler daha çabuk atlatır.
Bebeğiniz şuana kadar birçok aşı oldu, ama bunlar ona sürekli ve tam koruma sağlayamaz. Bebeğinizin aşılarını olması, belli zaman aralıklarında tekrarlanarak devam edecek bir süreçtir. Bu aşılar ancak seriler şeklinde uygulandığında tam koruma sağlayabilir.
Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 6. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.
5. Ay Bebek Gelişimi
Yorum Yaz